Chytrý chov drůbeže – výhody i nevýhody, které přináší

Chytrý chov drůbeže – výhody i nevýhody, které přináší

Nedostatečná kvalita a čerstvost potravin ze supermarketů často motivují rodiny k získání částečné soběstačnosti, například prostřednictvím chovu vlastních slepic. Nicméně nedostatek času na adekvátní péči o drůbež může být překážkou. Proto inovativní nástroj, jako je automatizovaný kurník, představuje ideální řešení pro zaneprázdněné chovatele. V tomto článku vám představíme pozitiva, ale i negativa, které automatizovaný chov přináší.

Méně práce, více času

Moderní doba sebou přináší náročné a hektické tempo života, ale současně nabízí i širokou škálu technologických inovací, které výrazně usnadňují naši práci. V chovu drůbeže existuje mnoho činností, jako je např. krmení a napájení, které můžeme s klidným svědomím svěřit automatickým pomocníkům. Automatizované technologické vychytávky zajistí pravidelný a kontrolovaný přísun potravy a vody pro slepice. Pravidelné a přesné dávkování potravy šetří nejen náš čas, ale také přispívá k efektivní péči o naše slepičí společníky. Správné krmení slepic je klíčové pro jejich zdraví, výkonnost a kvalitu vajec.

Sledování z pohodlí domova

Velkým benefitem automatizovaných kurníků je eliminace potřeby častého běhání sem a tam. Systémy automatického řízení vám umožňují optimalizovat prostředí pro vaše slepice. Můžete tak individuálně nastavovat parametry, jako je teplota, vlhkost, osvětlení a další, aby plně odpovídaly potřebám vašich slepic.

Mobilita, cesta ke zdravému trávníku i vejcím

Mobilní kurník představuje vynikající metodu pro venkovní chov slepic. Díky své mobilitě může drůbež pravidelně střídat pastviny. Tím mají slepičky neustále k dispozici čerstvou a pestrou pastvu, ale zároveň se předchází nadměrnému poškození trávníku na jednom místě. Slepičky si mohou pochutnávat na rozmanitých rostlinách a hmyzu, což přispívá k obohacení jejich stravy a posiluje celkovou kondici zvířat.

Vyšší počáteční náklady

Nákup a instalace automatizovaného vybavení může být nákladná investice, která zahrnuje náklady na samotné technologické systémy, jako jsou automatická krmítka, senzory teploty a vlhkosti, osvětlovací systémy a další zařízení, která umožňují plně automatizované řízení kurníku. I když počáteční náklady mohou být vyšší, je důležité si uvědomit, že investice do automatizovaných kurníků může přinést dlouhodobé výhody v podobě efektivnějšího provozu. Námi nabízený kurník však zvládnete sestavit i sami, není nutné tak platit za instalaci kurníku.

Závislost na technologii

S automatizací přichází i závislost na technologiích, což s sebou nese určitá rizika. Přestože automatizované systémy přinášejí mnoho výhod, mohou také znamenat potenciální problémy v případě technických poruch nebo výpadků. Pravidelný servis a údržba jsou klíčové pro minimalizaci těchto rizik a udržení bezproblémového chodu automatizovaných procesů.

Je proto důležité myslet na záložní systémy, které mohou během technických výpadků umožnit bezproblémovou obsluhu. Nabízený automatizovaný kurník se solárními panely poskytuje takovou výhodu a je možné jej obsluhovat samozřejmě i manuálně.

Závěrem

Automatizovaný chov drůbeže je moderním a efektivním způsobem péče o slepice. Jednou z výhod automatizovaného chovu je minimalizace manuální práce. Systémy automatického krmení, napájení a monitorování prostředí v kurníku přebírají kormidlo a umožňují chovatelům zaměřit se na další aspekty chovu či jiné činnosti.

Dostávejte nové články a aktuality emailem

Další čánky

Agriculture simplified.

Copyright 2023 Lutemi Ltd.